Една от големите надежди на българското плуване Йосиф Миладинов си отдъхна, след като допинг пробата му е отрицателна.

Той бе проверен в Швейцария в края на февруари от Световната антидопингова агенция WADA и в светлината на събитията в българското плуване, резултатите се чакаха с притеснение.

Дни по-рано трима състезатели от националния тим - Светлозар Николов, Здравко Баблаков и Благой Панайотов, дадоха положителни проби за стероида станозолол, който се смята за отживелица, особено пък в спорт като плуването.

Скандалът е голям, но новината за отрицателната проба на Миладинов е добра. Също негативен тест за допинг отделно от общите проби от февруари даде и Габриела Георгиева, друга състезателка от националния отбор.

Същевременно стана ясно, че тримата уличени плувци няма да искат отваряне на вторите проби.

Те ще бъдат изслушани от комисията на Българския олимпийски комитет, която ще се свика по случая. Пробите са дадени след тестване, поръчано от нашата антидопингова агенция, а не от WADA.

Така първата инстанция за изслушване на позицията на спортистите е БОК. След това предстои да бъде предложено наказание от българската плувна федерация, а после то да се приеме и подпечата от световната.

Отказът от отваряне на вторите проби няма да повлияе особено, като се очаква да бъдат предложени санкции от 1 до 4 години, но е възможно да се приеме максималното наказание и тримата практически да пропуснат цял един олимпийски цикъл.