Британски турист бе обвинен за провала на най-стария и престижен старт от Световната купа по ски-алпийски дисциплини - този в швейцарския курорт Венген.

Стартовете на легендарната писта "Лауберхорн" трябваше да се проведат този уикенд, но бяха отменени заради скока на заразени в курорта, който за разлика от други селища в Алпите, не затвори за туристи по време на пандемията.

Решението бе взето от управниците на кантон Берн, които отмениха старта и поставиха локдаун на Венген след 27 регистрирани случая на новия щам на COVID-19.

Вече е установен британският турсит, донесъл заразата, като предтои да се уточни дали става въпрос за умишлена небрежност, или туристът е нямал никаква идея, че е заразен.

Макар местните власти във Венген и организаторите на стартовете да побързаха да посочат с пръст британския турист, масово швейцарците са на друго мнение.

Жителите на страната, за които спускането с 91-годишна история във Венген е истински празник, упрекнаха властите в курортното селище, че не са затворили хотелите и пистите в седмиците преди състезанието.