Марко Одермат спечели Малкия кристален глобус в дисциплината супергигантски слалом и направи решителна крачка към втория си пореден Голям кристален глобус в алпийските ски.

Швейцарецът спечели кръга от Световната купа в Аспен (САЩ), като по този начин за първи път ще бъде най-добър в супергигантския слалом, след две поредни втори места през последните два сезона.

Той завърши трудното трасе за 1:06.80 минути, а това му бе достатъчно да спечели победата със само 0,05 секунди аванс.

Той успя да изпревари приятната изненада Андреас Сандер от Германия, който на 33 години достигна до първия си подиум в Световната купа.

Трети днес се нареди основният конкурент на Одермат в генералното класиране - Александът Аамод Килде от Норвегия.

Трудното трасе в Аспен изигра лоша шега на доста скиори, като 17 от общо 50-те участника не успяха да финишират, а сред тях бяха някои от големите имена.

Така с общо 640 точки, Марко Одермат спечели Малкия кристален глобус в супергигантския слалом. Той има почти 200 точки аванс пред Аамод Килде при само едно оставащо състезание до края в тази дисциплина.

В класирането за Големия кристален глобус, Одермат има 1626 точки, а Килде е с 1240, като шансовете му за крайна победа са сякаш само на теория.

Снимка: АР/БТА

При дамите днес се проведе супергигантския слалом в Квитфейл, Норвегия.

Той бе белязан с троен австрийски подиум, след като Нина Ортлиеб, Стефани Вениер и Франсиска Грич се качиха на почетната стълбичка.

Изненадващият развой ще остави развръзката за Малкия кристален глобус в тази дисциплина за последното състезание от нея, което е на 16 март в Андора.

Снимка: АР/БТА