Двете най-големи спортни събития на 2021 г. би следвало да се проведат по план.

Или поне така изглежда към момента, след като в сряда МОК и УЕФА заседаваха онлайн в рамките на няколко часа.

"УЕФА се ангажира да проведе Евро 2020 (отложено от миналата година) в 12-те първоначално планирани градове - обяви след заседанието Александър Чеферин, шеф на европейския футбол. - Оптимист съм, че ситуацията относно вируса ще бъде много по-различна с наближаването на турнира.

Феновете са голяма част от това, което прави футбола специален. Трябва да осигурим тяхното завръщане на стадионите."

Първенството трябва да е от 11 юни, като продължават спекулациите за това, че ще бъде преместено изцяло в една държава, а не в 12 различни града, пръснати из континента.

Това може да се наложи заради ограниченията и карантинните мерки при пътувания. Засега УЕФА твърди, че ще се справи по първоначалния си план.

Томас Бах, председателят на МОК, също говори след видеосрещата на Изпълкома на олимпийските шефове. От 23 юли в Токио трябва да са летните игри, около които има също много съмнения.

"Изцяло сме отдадени на идеята, че игрите ще са по план - каза Бах. - Домакините са подготвени отлично, съоръженията са напълно готови за Олимпиадата, обмислени са мерките за безопасност в условията на пандемия. Да, има гласове за отмяна на игрите, но засега това са спекулации и влияят зле на спортистите. Към момента мога да ги уверя да се подготвят за 23 юли като дата на откриването."