Кръгът от Световната купа по ски алпийски дисциплини за жени в Банско бе открит на специална церемония в родния зимен курорт.

Най-добрите състезателки в света пристигнаха за трите старта в Банско, първият от които се състоя по-рано днес.

Спускането бе спечелено от носителката на Кристалния глобус - Микаел Шифрин от САЩ.

Тя бе неградена от министърът на спорта Красен Кралев, който откри церемонията заедно с президента на БОК Стефка Костадинова и шефът на родните ски Цеко Минев.

"За нас е огромна чест, че за седми път България е домакин на Световната купа по ски. Искам да благодаря на Българската федерация по ски и на нейния председател Цеко Минев за отличната организация, и на Община Банско, че толкова години подред създава прекрасни условия на най-добрите скиори. Пожелавам на състезателките да завършат без контузии, а най-добрата от тях да победи в тези стартове. Състезанията ще бъдат излъчвани от телевизии по целия свят. Надявам се по този начин България и Банско да спечелят милиони нови приятели и почитатели", заяви министър Кралев.

Председателят на Българската федерация по ски Цеко Минев благодари на ММС за подкрепата при организирането на надпреварата. Българското правителство отпусна 1,2 милиона лева за провеждането на трите състезания.

И през следващата година Банско ще бъде сред домакините на стартове за Световната купа, но при мъжете. През 2021 г. състезанията ще бъдат на 27 и 28 февруари, а веднага след тях ски курортът ще приеме и най-добрите в алпийските ски до 20 г. за Световното първенство в тази възрастова група.

Снимка: Facebook Krassen Kralev