За първи път българин ще бъде част от Мейджър лигата по бейзбол на САЩ и Канада.

Това е 17-годишният Йоанис Александров, който подписа първия си професионален договор и бе представен като играч на Чикаго Къбс. Българинът ще носи екипа с номер 9, а договорът му е с продължителност от шест години.

Още преди седмица от Къбс обявиха, че ще предложат договор на младия българин, но все пак той трябваше да мине всички нужни медициснки прегледи и да получи нужните документи и разрешителни за договора.

Александров играеше като кетчър за родния шампион София Булс, като попадна в полезрението на скаутската система за европейски бейзболисти. Това му осигури тренировъчен лагер отвъд океана, където Александров е впечатлил с таланта си. За неговия подписа са се борили общо четири куба, като в крайна сметка българинът е избрл Чикаго Къбс.

Клубът е основат още през 1876, като е ставал шампион на САЩ три пъти, а още осем пъти е бил част от финалния двубой в Мейджър Лигата.

Разбира се, 17-годишният тийнейджър няма да започне веднаг с мачовете в МЛБ, а първоначално ще трупа опит в по-ниска дивизия със своите връстници.

"Следващата ми голяма цел е да пробия в Мейджър лигата. Искам да вдъхновя колкото се може повече деца от България, да започнат да практикуват този спорт. Нищо не е невъзможно", сподели Александров.