Мечтата за пета титла от "Тур дьо Франс" за Крис Фрум остава илюзия поне за година, след като отборът на Ineos го извади от състава за най-голямото състезание в колоезденето. В добавка, в списъка с имена за "Тура" липсва и Герант Томас, също шампион в надпреварата от 2018 г.

Така двамата асове, спечелили 5 от последните 7 състезания, няма да участват в тазгодишната надпревара, която започва в събота.

35-годишният Фрум е една от най-големите фигури в спорта за новия век, след като има общо 7 крайни победи в Гран Тура - четири в Обиколката на Франция, две във "Вуелта" на Испания и една на "Джиро" (Италия).

За неговото пренебрегване се подозираше от месец, след като Ineos ясно обяви, че няма да робува на имена при селектирането на състава, а ще подбере тези, които се представят най-добре на подгряващите стартове.

А и ще търси само един лидер, а не няколко, които да преследват крайната победа. Изборът очаквано пада върху Еган Бернал, който стана шампион на "Тур дьо Франс" преди година. Колумбиецът е на 23 години и е бъдещето не само на този отбор.

За сравнение, Крис е на 35 и се връща след много тежка катастрофа и дълго възстановяване от травми, а Герант е на 34.

Стратегията на Ineos е Фрум да води тим към победа на "Вуелта" през октомври, а Томас - на "Джиро" същия месец.

Така тримата асове ще си разделят по едно състезание от Гран Тура като лидери на най-силния отбор.