Плувната мъжка щафета на САЩ остана без медал за първи път в историята на Олимпийски игри в култовата надпревара на 4х200 м свободен стил, след като остана четвърта във финала в Токио.

Великобритания триумфира с карето Том Дийн, Джеймс Гай, Матю Ричардс и Дънкан Скот, които докоснаха и световния рекорд в дисциплината, но останаха на три стотни от него с 6:58.58 минути.

Това стигна за злато, а втори са руснаците със 7:01.81 минути. Трета остана щафетата на Австралия с време от 7:01.84 мин.

Олимпийският шампион от Токио в индивидуалната надпревара Дийн поведе британската четворка, но бе трети на първото предаване на щафетата.

Гай даде аванс на своите, а след това на трети пост Зак Епъл плува слабо за Щатите и допусна Ричардс да увеличи преднината. Американците завършиха далеч назад от победителите и за първи път в олимпийската история са не само без титла, а без медал в дисциплината.

Те имаха титлата във всяка от последните 4 летни Олимпиади, водени от суперзвезди като Майкъл Фелпс и Райън Лохте. Сега ги нямаше, както го нямаше и Кейлъб Дресел.

Епъл всъщност бе единственият от четиримата в тази щафета, усещал вкуса на олимпийското злато преди.

За Великобритания той е още по-сладък - страната печели първа титла в тази щафета от 1908 г., когато игрите са в Лондон.

След абсолютния провал в считаната за "тяхна щафета", пред американците стои още по-голям проблем, тъй като виновникът Зак Епъл ще е главно действащо лице в още ключови стартове. Американските медии вече започнаха да задават въпроса как днешното фиаско ще се отрази психически на Епъл.