Грандиозен скандал разтърси Националната хокейна лига, а като ефект на доминото ще удари и по олимпийския отбор на САЩ. След няколко месеца той отива на игрите в Пекин 2022.

Днес стана ясно името на хокеиста, който е бил жертва на сексуален тормоз в отбора на Чикаго Блекхоукс през далечната 2010-а. Разследването разкри потресаващи детайли от случая, а и доказа съвсем ясно, че тогава клубът си е затворил очите за неговите думи и е покрил скандала.

Играчът се казва Карл Бийч (на основната снимка - избран в драфта на НХЛ преди 12 години) и е изкарал последните сезони в отбори от Унгария, Австрия и Германия. Кариерата му е била обещаваща, но след случилото се в Чикаго, нещата в НХЛ не се получават. Именно неговите обвинения, доказани след разследване на независима детективска агенция в Чикаго, разтърсиха лигата.

Хокеистът е бил подложен на сексуален тормоз в период от няколко месеца (2009-2010 г.) от видеоанализатора на Чикаго в онзи момент - Брад Алдрич. По това време той играе за сателитния отбор на Блекхоукс - Рокфорд. На него се възлагат големи надежди за бъдещето, а статистиките му са доста добри за 19-годишен нападател.

Бийч е атакуван сексуално няколко пъти от Алдрич, принуждаван е да ходи в стаята за видеоанализи и е бил заключван там, като според неговите показания е бил смазан психически от случващото се. Той се оплаква пред ръководителите на клуба, които свикват среща и решават да не предприемат нищо преди финалите за Купа "Стенли", които са няколко дни след това.

Embed from Getty Images

На тях Чикаго печели титлата в НХЛ, след което на Олдрич е предложено да напусне сам заради случилото се. Той го прави, но срещу него няма обвинение, нито пък случаят придобива публичност. Потулен е. Самият извършител на деянията е популярна фигура в американския хокей и е бил на две Олимпиади като видеоанализатор на тима на САЩ. Дълги години след това работи пак в хокея.

Генералният мениджър на Блекхоукс Стан Бауман подаде оставка днес, а той също е легендарна и много успешна фигура в НХЛ. Именно той е свикал въпросната среща през май 2010-а, на която е обсъдил случая с останалите директори и шефове, след което се взима решението за поверителност.

Хокеистът Бийч обаче е дал фактите и е възложил пълно разследване на детективската компания в града "Jenner & Block LLP" още преди 10 години. Нещо, за което Блекхоукс не е знаел, както и никой от участниците в скандала.

Преди дни фирмата изнесе доклад от 107 страници, в който има ясни доказателства и за сексуалните насилия, и за прикриването им.

Embed from Getty Images

Почти цялото ръководство на Блекхоукс подаде оставки, начело с Баумън, който се стягаше след 4 месеца да е генерален мениджър на олимпийския тим на САЩ в Пекин 2022. Сега Олимпийският комитет на страната незабавно го освободи от поста и това даде още сила на скандала и неговия отзвук зад Океана.

А днес Кайл Бийч излезе открито и призна, че той е "Джон Доу" - анонимният досега свидетел, както е прието в САЩ при такива случаи. Срещу Олдрич ще има и съдебно дело, както и срещу Бауман, Ал Макайсък и още двама шефове, които са били в стаята на въпросната среща и са знаели за случващото се още през 2010-а.

Играчите на Чикаго също са шокирани. Двамата големи лидери - Патрик Кейн и капитанът Джонатан Тоус, са в тима от 2007 г. и бяха част от онзи шампионски състав през 2010 г. Те познават лично и Бийч, и Алдрич. Според медии в града, Кейн и Тоус сериозно обмислят да напуснат след сезона, отвратени от чутото и прочетеното в доклада от разследването.

Embed from Getty Images