Министерството на околната среда и водите окончателно забрани на националния ни отбор по гребане да провежда тренировки по река Ропотамо.

Причината е, че реката край черноморското ни крайбрежие е природен резерват, а поред министерството, тренировките нарушават екологичното равновесие.

На няколко пъти олимпийската ни шампионка в гребането Румяна Нейкова, която е и селекционер на националния тим, се оплака от случващото се и заяви, че това може да се промени само със специално решение на Народното събрание, което да позволи тренировъчната дейност в резервата.

Парадоксът в случая е, че туристическите корабчета по реката все още не са збранени.

Гребците на България по традиция провеждат лагери по река Ропотамо вече 52 години, а треньорът по кану-каяк Евгени Недев сподели пред bTV:

"Винаги сме провеждали зимната си подготовка тук. За нас Ропотамо е важна. Предимството е, че реката е плитка, няма никакви течения, няма завои и дава възможност да се развива нужната скорост. Оттук нататък правилата се променят и пречим на екологичното равновесие".

Той обяви, че всички гребци принудително се местят да тренират в язовир Кърджали, където обаче условията не са достатъчно добри за подготовка на високо ниво. Неговите надежди, както и тези на Румяна Нейкова са, че с изключение от Народното събрание, тренировъчната дейност на територията на резервата ще бъде позволена.