Оксфорд негодува след поражението от Кеймбридж в традиционната гребна гонка по водите на Темза през уикенда. Една от най-култовите надпревари в историята на спорта завърши с триумф на Кеймбридж и при мъжете, и при жените. Състезанието на двата елитни колежа по реката върви от 1826 г., а три десетилетия по-късно става ежегодно.

Трима от асовете на Оксфорд са се състезавали с бактериално натравяне, като дори се е стигнало до повръщане в лодката по време на самата гонка. Проблемът е дошъл в седмицата преди състезанието, когато са били тренировките на отбора по маршрута.

"Ужасно беше, не съм сигурен как изобщо издържаха на натоварването - каза капитанът на Оксфорд Уилям Денегри. - Има толкова много л***а във водата... Убеден съм, че от това дойде натравянето им.

От седмици предупреждавахме за това като възможност, а в интерес на истината, същото направиха и нашите съперници. Но организаторите не обърнаха внимание."

Миналия понеделник, 5 дни преди гонката, капитанът на Кеймбридж Ед Брейси наистина направи изявление по темата. И предупреди, че водата е опасна, пълна с боклуци, бактерии и потенциално - със зараза за участниците.

Състезателите на Оксфорд дори отказаха да идат на традиционната вечеря след надпреварата, която от 70 години е част от цялото шоу. Независимо кой спечели, двата отбора, капитаните, треньорите и организаторите вечерят заедно в лондонски ресторант, за да отпразнуват провеждането на самото събитие и да пазят традицията.

"Съжалявам, единствено искам да се добера до леглото си и да легна - каза Йелмер Бенема, един от гребците на Оксфорд. - Нямам сили дори да вървя. И не искам да виждам храна."

Друг спорен момент също беляза надпреварата - при Чисуик Степс, едно от ключовите места в 6.8-километровия маршрут, двете лодки се сбутаха, а след това Кеймбридж имаше късмета да излезе с една дължина напред. И след това не изпусна водачеството.

"Предупредихме ги със сигнал, че навлизат в нашата половина от водата - коментира Денегри. - Но не успяха да удържат лодката и се докоснахме, което им даде неволно предимство."

Кеймбридж води с 87:81 победи в исторически план. Куриозно, има и една гонка, която е прието, че е завършила наравно. Просто през 1877-ма няма възможности за фотофиниш, снимков или видео доказателствен материал, а дори няма и стълбове за финала, които се слагат от двете страни на реката година по-късно. Това е последното състезание, в което резултатът се определя от професионален съдия по гребане, който засича кой кога пресича финала.

Снимка: Getty Images