Международният олимпийски комитет (МОК) избра Сенегал за първата африканска страна, която да приеме Олимпийски игри в историята.

Там ще се проведат младежката Олимпиада през 2022 година, а основният град-домакин ще е столицата Дакар.

Президентът на Сенегал Маки Сал посети текущите Олимпийски игри в Буенос Айрес и се срещна с членове на МОК, които потвърдиха, че африканската страна превъзхожда останалите три кандидати.

Сал потвърди, че ще бъде изграден олимпийски стадион с капацитет от 50 хиляди седящи места, като събитието ще се проведе през май и юни - сух период, в който ще бъде избегнат максимално риска от проблем с тропически болести.

Интересно е, че избирането на африканска страна бе сигурно, тъй като другите три кандидати бяха Нигерия, Ботсвана и Тунис. За следващата младежка Олимпиада, която е през 2020-а домакинство спечели швейцарският град Лозана.

Вицепрезидентът на МОК Угур Ерденер изтъкна икономическия възход на Сенегал като основна причина за избирането на страната.

Тя още няма официално предвиден бюджет за събитието след четири години, "но е напълно наясно с магнитуда на задачата си", съобщава Ерденер, цитиран от Дойче веле.