До дългоочаквания старт на Олимпиадата в Токио остават точно 14 дни.

На 23 юли от 14 часа българско време, ще бъде обявен официалният старт на игрите. Естествено, че това ще стане с невероятна церемония на "Олимпийския стадион" в Токио, но за съжаление без фенове и при доста различна обстановка.

От този миг целият спортен свят ще гледа към Токио, където 11 091 спортисти, ще си разпределят 339 комплекта медали в 33 различни вида спорт.

Церемонията по откриването, както и състезанията до последния ден - 8 август, ще можем по традиция на наблюдаваме по каналите на Българската национална телевизия (БНТ 1, БНТ 2 и БНТ 3). 

Заради часовата разлика, Олимпиадата в Япония няма да е от най-комфортните за проследяване. За разлика от тази в Рио преди 5 години, този път няма да е нужно да се стои до късно, а точно обратното. Програмата ще започва в ранните часове на деня, но поне състезанията, които приковават най-сериозен интерес, ще са около обяд или ранния следобед в България.

Разбира се, доста български участия ще бъдат в ранните часове на деня, но това са неудобствата на азиатска Олимпиада.

Всъщност церемонията по откриването на 23 юли е официалният старт, но няколко събития ще се проведат стартират в предходините два дни, заради по-дългата програма на състезанията по футбол, софтбол и бейзбол.

Първото събитие, свързано с Олимпиадата ще е на 21 юли от 3 часа през нощта българско време, когато женските национални отбори на Япония и Австралия по софтбол, ще изиграят мача помежду си.

Този мач ще се изиграе във Фукушима, което не е случайно. Именно възстановяването на този засегнат от цунами регион е една от каузите на игрите. А софтболът не е особено популярен в Европа, но не така стоят нещата в Япония. Именно заради това той бе включен специално на тези игри заедно с бейзбола, след което повече едва ли ще го видим.

Със сигурност точно това събитие няма да прикове вниманието на българската аудитория, но пък то е първото от олимпийската програма.

Снимка: Getty images

Първият комплект медали пък ще бъде раздаден на 24 юли, ден след официалното откриване. По програмата първото завършило състезание трябва да е това в стрелбата на 10 метра с пушка при жените.

По време на този 24 юли ще бъдат раздадени общо 11 комплекта медали, като сред българите в някое от тези състезания ще участва само джудистът Янислав Герчев в категория до 60 килограма.

От състезанията с медали от първия ден можем да отличим колоезденето при мъжете. Много от участниците на "Тур дьо Франс" в момента, ще бъдат там, за да въртят 234 километра из Япония на 24 юли в борба да пресекат първи финалната линия на пистата "Фуджи", където ще завърши състезанието.

Иначе най-бляскавите дни от цялата програма са три.

"Супер събота", както организаторите нарекоха 31 юли. Тогава ще се раздадат 23 комплекта медали, а леката атлетика идва с гръм и тясък на сцента с няколко дисциплини.

Още по-вълнуващ обаче е следващият ден, който е наречен "Златната неделя". Първият ден на август ще ни предложи 25 комплекта медали, а сред състезанията са финала в спирнта на 100 метра при мъжете и тенис финалът при мъжете.

Очавка се финалът на 100 метра, което е "черешката на тортата" за всяко лекоатлетическо състезание, да е около 15:30 часа българско време. Тенис финалът при мъжете ще започне в 6 сутринта.

Денят с най-много медали пък е предпоследният - 7 август.

Тогава ще се раздадат 34 комплекта, а акцентът са мъжките финали по футбол, баскетбол и волейбол.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Най-важното за България:

Страната ни ще изпрати 42 състезатели в 12 различни спорта, което е най-малката ни делегация от "Хитлеровата олимпиада" през 1936-а.

Основните ни надежди за в борбата, където имаме 7 участници. Медалите в този спорт ще се разпределят в последните 6 дни на Олимпиадата. Всеки ден ще има по три дисциплини.

Категория до 62 килограма при жените, където участва Тайбе Юсеин, е на 3 август, тази на Миглена Селишка (50 кг), е на 6 август. Именно двете ни момичета са най-сериозните ни надежди за медал изобщо от Олимпиадата.

В плуването ще видим Антъни Иванов в действие за първи път на 26 юли в сериите на 200 метра бътерфлай. Надеждите ни са, че ще го видим ден по-късно на полуфинал, както и на финала на 28 юли, което е голямата му цел.

Другият ни млад талант в този спорт - Йосиф Миладинов, ще участва на 100 метра бътерфлай. Неговите серии са на 24 юли, а полуфиналът и евентуалният финал в следващите два дни.

Знаменосецът ни Мария Гроздева ще запише участие на седма поредна Олимпиада на 25 юли, когато са квалификациите на 10 метра пистолет. Надяваме се да я видим и ден по-късно във финала. Тя ще участва и в надпреварата на 25 метра пистолет, която е предвидена за 30 юли.

Надпреварите по художествена гимнастика са в последните два дни на игрите. Там също имаме нашите надежди за медали, макар да знаем колко субективно е оценяването. В повечето пъти не стига да си просто най-добрият.

Страхотната Ивет Лалова пък взе решение да бяга само на 200 метра, като за първи път в действие ще я видим на 2 август.

 

Разбира се, след началото на игрите всекидневдно Dir.bg ще ви предоставя пълната програма за всеки следващ ден, като акцентът ще е всяко състезание, където има замесен български олимпиец.

Снимка: Getty Images