Вече е прекалено късно за отмяна на Олимпийските игри в Токио. Събитието на 100% ще се проведе, но има голям шанс това да се случи без зрители по трибуните. Това заяви президентът на организационния комитет от японска страна и олимпийска медалистка - Сейко Хашимото.

До началото на Игрите остават точно 50 дни - те трябва да започнат на 23 юли и да приключат две седмици по-късно, на 8 август.

"Вярвам, че тези Игри на 100% ще се проведат. Ще се справим с това. Въпросът в момента е как да осигурим възможно най-безопасната атмосфера", заяви Хашимото, която има бронзов медал от зимната Олимпиада в Албервил през 1992 година в бързото пързаляне с кънки, а четири години по-рано, на лятнат Олимпиада в Сеул участва като колоездач.

"Цялостното настроение на японците е доста несигурно и със сигурност има разочарование, че Игрите ще се случат. Подготвени сме за всякакви варианти, дори и за такъв, в който няма хора по трибуните", добави още Хашимото.

"Опитваме се да стигнем до най-доброто решение, което в случая вероятно ще бъде "балон", в който всички пристигащи участници, както и местните такива, да се чувстват наистина безопасно", сподели още тя.

От японска страна вече взеха решение, че чуждестранни фенове няма да бъдат допуискани както на Олимпиадата, така и на параолимпийските игри, започващи на 24 август. Има реален шанс забрана да получат дори и местните любители на спорта.

"Това беше наистина трудно решение. Много спортисти участват само по веднъж на подобен форум и е болезнено, че семействата и близките им, които са ги подкрепяли през целия път дотук, няма да могат да ги подкрепят. Аз също усещам болката им", продължи Хашимото.