Сребърната медалистка в скока на дължина от Олимпадата в Пекин - Блесинг Окагбаре, даде втора положителна допинг проба само в рамките на няколко месеца.

Нигерийската звезда, която доста успешно се пренасочи в от скока на дължина в спринта и показваше страхотни резултати, включително и бронз от Световно първенство, бе дискфалифицирана от Олимпиадата в Токио.

Това се случи в деня на полуфиналите на 100 метра в японската столица, когато отворена нейна проба отпреди игрите, бе открит забраненият хормон на растежа.

Заради това нейните права бяха временно спрени, а сега от Международната федерация по лека атлетика съобщиха, че Окагбаре и била уличена във второ допинг прегрешние.

Забраненото вещество еритропоетин е било открито в проба на състезателката от месец юни. Освен това от организация обеиняват нигерийката в отказ от съдействие на антидопинговите ченгета и унищожаване на документи.

На този етап Окагбаре отрича всички обвинения, но нейният казус ще бъде решен от Спортния арбитраж в Лозана. Предвид двете отделни положителни проби, в които става въпрос за две различни забранени вещества, е доста вероятно нейното наказание да бъде много сериозно.

Сребърната олимпийска медалистка е на 32 години, а очакваното тежко наказание може да означава и край на нейната кариера.