Олимпийската шампинка Николета Даниела Шофрони от Румъния е приета в клиника в тежко състояние, след като от години се е борила с депресивни състояния.

Дана, както е известна в страната, спечели отборната надпревара в многобоя на спортната гимнастика с тима си в Атина 2004, а освен това има и сребро в индивидуалното състезание на земя от същите игри.

Тя е звезда в Румъния, занимава се с треньорска дейност с деца, но на 33 години е дошло времето да признае, че от години се съпротивлява на заболяването.

От петък тя е в специализирана клиника, като направи обръщение чрез социалните мрежи, че най-после е намерила сили да признае за състоянието си и да потърси помощ.

В потресаващата изповед румънката казва, че от 8-годишна страда от безсъние и единствените периоди, в които депресивните състояние не са контролирали цялото нейно поведение, са били по време на активните години като гимнастичка. Тогава спортът и, вероятно, адреналинът от състезанията, са успявали донякъде да подтиснат депресиите.

Дана Шофрони признава, че случилото се със Симон Байлс на игрите в Токио я е подтикнало и е дало смелост да разкрие за състоянието си.

Тя е стигнала до тежка физическа форма на заболяването, като почти не може да движи краката си в последните месеци, което я е принудило да изостави работата си като треньор на деца.

"Загубила съм напълно желанието си да се социализирам и да общувам с хората, постоянно имам главоболие, краката ми не могат да помръднат", разкрива гимнастичката.