Една от големите звезди в алпийските ски обяви оттегляне от спорта през сълзи. На 30 години с активната кариера приключва Анна Фенингер-Вайт, притежателка на три олимпийски медала, сред които и един златен.

Австрийската звезда обяви отказването си в социалните мрежи, след което се разплака на видео, записано от нейните колеги Марсел Хиршер, Тина Мазе и други.

"Готова съм за следващата глава от живота си", каза тя, видимо разтърсена от емоции.

Анна добави, че решението не е било лесно, но идва в момент, в който тя има ясна представа какво ще прави в следващия етап от живота си.

Той е свързан с бизнес начинания и сеймейни планове с нейния съпруг Мануел Вайт, с когото са заедно от десетилетие, а официално сключиха брак преди 4 г.

Друга причина, за която се говори неофициално, са постоянните проблеми с коляното. То претърпя две тежки операции през 2015-а и 2017 г.

Анна Фенингер спечели два пъти Големия кристален глобус в ските през 2014-а и 2015-а, а е печелила и два пъти приза в гигантския слалом.

На игрите Сочи 2014 стана олимпийски шампионка в супергигантския слалом, взе сребро на гигантския, което повтори четири години по-късно в Пьончан.

Нейното оттегляне се очаква да отвори вакуум в австрийските ски, след като в страната медиите разкриха любопитен детайл. За първи път от 1993-а страната няма нито една активна скиорка, печелила олимпийска или световна титла.

А преди 8 месеца най-успешната страна в алпийските ски преглътна и оттеглянето на Хиршер, който пък е легенда в мъжките надпревари.