Олимпийската шампионка във високия скок - Мария Ласицкене, призова да бъдат премахнати санкциите срещу руските спортисти заради войната в Украйна.

29-годишната Ласицкене, която в Токио взе първата си титла от Олимпиада, излезе с обръщение директно към шефа на МОК Томас Бах.

"Вашето решение не спря войната, а започна нова. Казахте, че по този начин и защитавате, но това не е вярно.

В четири от последните седем години нямах възможността да се състезавам на международни състезания. Световната атлетика използва паспорта ми като коз при всяка възможност. За вас няма проблем с това. Сега го правят отново и то директно по ваша инициатива. Предполагам, че няма да имате достойнството и куража да свалите санкциите към руските атлети", оплака се рускинята в социалните мрежи.

Трикратната световна шампионка пропуска Олимпиадата в Рио през 2016-а заради допинг санкциите към Русия. След това през 2017-а и 2019-а спечели на Световното, представлявайки руския олимпийски комитет без флага на страната си.

Тя изрази мнение, че световната атлетика не се интересува от мнението на спортистите от нейната страна, независимо какво казват за войната.

"Някои от колежките ми във високия скок са украинки. Аз все още не знам какво да им кажа и как да ги погледна в очите. Те, приятелите им и близките им изживяват моменти, които не трябва да изживява нито един човек", написа Ласицкене.