Брук Хенсън е едно от най-разпознаваемите имена за феновете на плуването.

Австралийката стана световен шампион по плуване цели 8 пъти в няколко различни дисциплини. 2004 година е най-успешна за нея. Тогава спечели 6 златни медала от световното в Индианаполис, както и завоюва сребърен олимпийски медал на 100 метра бруст и златен в щафетата 4x100.

Извън медалите и славата идват сълзите и личната драма. Животът не спестява нищо на шампионката и на няколко пъти я прекарва "през Ада", за да изпита волята и характера на Брук.

През 2007 година тя е на прага на смъртта, когато получава токов удар от оголен кабел в обществен басейн. Изпада в кома за няколко часа, а лекарите едва спасяват живота на шампионката.

"Този инцидент доведе до пенсионирането ми. Мускулите ми бяха засегнати от токовия удар, не можех да ги контролирам. Събуждах се с адски болки. Това събитие промени гледната ми точка за живота. Преди живеех по-материалистично, а сега започнах да обръщам внимание на малките неща.

Станах много по-мотивирана да покорявам непознати върхове. Завърших магистратура по журналистика, станах спортен анализатор, създадох семейство. Единствено ме беше яд, че пропуснах олимпиадата в Пекин", споделя тя.

Getty Images

Нещо ужасно се случва точно, когато Хенсън е намерила смисъл в живота. Съдбата поднася нова неприятна вест на плувкинята. Умира нейното девет месечно бебе.

"Лекарите настояха да извадят бебето по-рано, защото бремеността не вървеше добре. Имаше риск да почина. Първо не исках да вадим бебето толкова рано, но после осъзнах, че не мога да позволя съпруга ми да остане сам. Това щеше да го съсипе. Лекарите ни спасиха, но бебето се роди с много сложни сърдечни увреждания и почина едва на девет месеца.

Това бяха най-тъмните моменти в живота ми. Всичко това ме направи по-силен човек. Усмихвам се, за да премахна душевните белези. Побелях от мъка, но намерих енергия да продължа напред", споделя тя.

Австралийката е създала фондация, която помага на болни деца. Днес тя е омъжена и има три деца. Опитва се да превъзмогне болката.

Зад бляскавата кариера се крие едно разбито сърце и много силна воля за живот.