Европейският шампион и сребърен олимпийски медалист Андрей Кравченко обяви десетдневна гладна стачка.

Беларуският атлет е втори от игрите в Пекин 2008 на десетобой, а шест години по-късно спечели титла на континента в същата дисциплина.

Сега, вече на 35 години, той не се отказва от активна кариера, но има и друга кауза, която неумолимо подкрепя. А тя е да протестира срещу управлението на Александър Лукашенко в родината му.

С публикация в социалните мрежи един от най-популярните спортни герои на Беларус обяви старт на стачката. Той иска да привлече световно внимание върху събитията в страната.

Затова и припомни, че през ноември 2020-а сам бе задържан при масовите протести в Минск срещу Лукашенко, като изкара десет дни в ареста.

"Пропуснах първия рожден ден на дъщеря си и излязох оттам заразен с коронавирус - пише Кравченко. - Но поне излязох. Стотици бяха осъдени и затворени."

Шампионът също така обяви, че продава на търг златния си медал от европейското през 2014-а, за да събере пари, които да дари на семействата на "политзатворниците", както нарича задържаните при протестите срещу властта в Минск.