Двукратният олимпийски шампион по ски-бягане Петер Нортхуг направи горчива изповед и призна, че има сериозни проблеми с алкохол и наркотици. И то - от години.

Една от легендите на ски бягането прекрати кариерата си през 2018-а, но тогава вече е бил в сложни взаимоотношения с чашката и партитата, както сам определя последните сезони. Просто те са се задълбочили след отказването на 34-годишния днес норвежец от активния спорт.

Преди няколко дни Нортхуг бе спрян от полицията за превишена скорост, но при пробата се оказа, че е пил, а в кръвта му е уставено и наличието на кокаин.

"Аз съм отчаян човек - разкри в изповедта си двукратният шампион от олимпиади и човек с общо 38 победи в ски бягането, както и 13 златни медала от световни първенства. - Аз съм на ръба. Освен това съм пълен идиот, и това е така от години.

Имам сериозни проблеми, а вероятно и зависимост от пиенето и наркотиците. Взимам хапчета. Цели шепи с хапчета. Всичко това през годините се случваше наред с купоните.

Не приемах нещата сериозно, нито хората, които ми казваха, че имам проблеми.

Искам да се извиня на всички - семейството ми, приятелите и колегите от спорта, спонсорите и бизнес партньорите ми. Бях идиот, надявам се повече да не бъда.

Големите проблеми дойдоха след края на кариерата, когато се отпуснах и нямаше вече натоварвания, тренировъчен режим и състезания.

Тогава вече нещата станаха твърде сложни и сега се нуждая от помощ, каквато вече потърсих."