Олимпийски шампион разкри какво е да се бориш с вируса Covid-19, след като е почти напълно възстановен след 14-дневна битка със заразата.

Южнофриканецът Камерън ван дер Бург, спечелил титлата от игрите в Лондон 2012 на 100 м бруст, разкри чрез личния си профил в Туитър през какво е минал в последните две седмици.

"Страдам с това заболяване от 14 дни - написа Ван дер Бург. - Това е най-лошият вирус, с който някога съм се сблъсквал, а аз съм здрав човек, който никога не е имал проблеми с дробовете.

Живея здравословно, не пуша и съм млад (31 години), но беше тежко.

Губиш кондиция изключително бързо и по такъв начин, какъвто един спортист не е свикнал да изживява. Предупреждавам всеки - не подценявайте вируса, защото той ще ви остави без сили. Спортистите също трябва да внимават, а не да мислят, че тренираните им организми са щит."

Ван дер Бург предупреди също така да не се бърза със заключението, че си напълно здрав. Вирусът може да е още в теб дори, след като си го преборил. И има риск да го предадеш на друг.

Плувният шампион разкритикува МОК, който се бави с решението да отложи игрите в Токио 2020.

"Не разбирам какво забавя това - каза южноафриканецът. - Атлетите ще отидат да тренират, някои и не са спирали да го правят. Това е рисковано и за тях, и за близките им. Невъзможно е да имаме Олимпиада в тези условия по света, в това време - през лятото."