Кейтлин Дженър подкрепи решението на Международната федерация по плувни спортове да ограничи участието на транссексуални спортисти в елитни състезания при жените. Дженър има олимпийска титла в десетобоя от Монреал 1976, когато триумфира в мъжката надпревара с рожденото си име - Брус Дженър.

Дженър смени пола си преди седем години, през 2015, когато официално от Брус стана Кейтлин.

“Мисля, че решението на ФИНА е правилно. Занимавам се с този въпрос от самото начало, бях много последователна. От първия ден казах, че не искам биологичните момчета да се състезават срещу жени”, каза Кейтлин и добави, че женския спорт се нуждае от защита, стане ли дума за този въпрос.

“Ако сте преминали през мъжкия пубертет, не можете да се състезавате по плуване с жени и честно казано, мисля, че това е правилното решение”, смята още Дженър.

Дискусията по темата се засили, след като Лия Томас от Университета на Пенсилвания стана първият транссексуален шампион в историята на женското плуване при колежите.

“Лия Томас игра по правилата, просто правилата бяха грешни и й позволиха да се състезава”, добави някогашният лекоатлет.

Снимка: Getty Images