Олимпийският огън пристигна в Япония, където на 24 юли трябва да бъдат открити летните Олимпийски игри.

Макар целият свят да е обхванат от пандемията от коронавирус, в Япония са сигурни, че игрите ще се състоят по план. Такова е мнението и на президента на МОК - Томас Бах.

Огънят, който е един от символите на най-големия спортен форум, пристигна със специално пригоден за целта самолет от Гърция. По традиция той бе запален в областта Олимпия и в продължение на седмица обикаляше из южната ни съседка.

Самолетът "Токио 2020" обаче го донесе в Япония, а от днес огънят ще започне обиколката си из страната, която ще завърши на 24 юли на "Олимпийския стадион".

ГАЛЕРИЯ ОТ ПРИСТИГАНЕТО ВИЖТЕ ТУК >>>

Самолетът кацна в Мияджи, на 250 километра северно от Токио. Първите места, които факлата с огъня ще обиколи, са засегантите от мощното земетресение през 2011-а градове.

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Стотици се събраха, за да станат свидетели на историческия за страната момент. Естествено, всички те бяха добре екипирани с предпазни маски и ръкавици.

Честта да донесат огъня в страната и да запалят факлата, имаха двама от най-изявените олимпийци на Япония.

И двамата, носители на три златни медала от Олимпиади. Това бяха боркинята Саои Йошида и джудистът Тадахиро Номура.

"Нека този огън обиколи страната, за да вдъхне надежда на всички хора, не само в Япония", заяви Номура пред събралите се хора.

Точно след кацането на самолета, шест изтребителя направиха шоу за събралите се хора. Освен различни фигури във въздуха, те оцветиха небето с цветовете на петте олимпийски кръга.

ГАЛЕРИЯ ОТ ПРИСТИГАНЕТО ВИЖТЕ ТУК >>>

Снимка: Getty images/Gulliver photos

Снимка: Getty images/Gulliver photos