Олимпийският шампион Антон Шипулин, който обяви края на кариерата си в биатлона, смята да се кандидатира за депутат в Държавната Дума от Серовския едномандатен окръг в Свердловска област, съобщи Znak.com, като се позова на свой източник.

За кампанията на Шипулин, според неофициалната информация, ще отговаря вицегубернатора на Свердловска област Сергей Бидонко. Именно след неговото назначаване през декември 2018 г. за заместник-губернатор, се освободи депутатско място от Серовския окръг.

Като своеобразно потвърждение за намеренията на Шипулин може да се приеме и факта, че на 12 януари губернаторът на Свердловска област Евгений Куйвашев направи една "тренировка" с олимпийския шампион.

"Не само, че тренирах с олимпийския шампион! С Антон се качихме на писалките тази сутрин и побягахме заедно. Антон ви праща поздрави, той е пълен със сили, енергия и планове. Скоро всичко ще ви разкажем", написа Куйвашев под снимка, която публикува в Инстаграм.

След като 31-годишният Шипулин обяви, че се отказва от биатлона, двукратната олимпийска шампионка Анфиса Резцова предположи, че той ще се занимава с политика.

"Предполагам, че той ще влезе в политиката. У нас стана тенденция, великите спортисти да стават политици. Мисля, че ще му направят предложение", отбеляза Резцова.

В сайта sports.ru е поместена анкета сред феновете дали одобряват решението на олимпийския шампион да стане депутат. 85% от гласувалите отговарят с "не".

Шипулин наскоро заяви, че няма смисъл да измъчва повече себе си с биатлона и че вече няма необходимата мотивация за спорта. Спомена и за здравословни проблеми.