Състоянието на олимпийския шампион във фигурното пързаляне - Роман Костомаров, остава доста тежко.

Информациите около него са доста противоречиви в руските медии, като те варират от новини за неговото стабилизиране, до плашещи прогнози за критично състояние.

Припомняме, че олимпийският шампион от 2006-а бе приет в болница на 10 януари с първоначална диагноза пневмония.

Ситуацията около него обаче се усложни заради възпаления, инфекции и проблеми с кръвоносни съдове. Стигна се до ампутация на лявото му ходило, за да се спаси неговия живот, а дни по-късно бяха отстранени и пръсти от ръката му.

След ампутациите той не дишаше самостоятелно, но вече състоянието му е една идея по-добро, а на фона на разнопосочните информации, интервю пред "Sports.ru" даде Денис Проценко - главният лекар на клиниката, в която е настанен фигуристът.

Той разкри, че през последните 48 часа, функциите на органите на Костомаров са започнали да се нормализират. Той вече диша самостоятелно, а и бъбреците му започват да работят.

В последните дни фигуристът е бил поставен на командно дишане, като освен това бъбреците му са били без уринарна функция.

Доктор Проценко уточнява, че при подобна тежка инфекция, всеки орган е засегнат, защото всеки от тях участва в тежкия процес на борба. Именно заради това ситуацията се променя постоянно.

"Искам да вярвам, че положителната тенденция ще продължи. Той диша самостоятелно, за първи път от доста време нещата изглеждат една идея по-добре, но сме наясно, че не могат да се правят прогнози. Той се подобрява, но състоянието му остава тежко", заключи докторът.

Неговата съпруга Оксана Домнина пък заяви, че нищо не е предвещавало подобна ситуация за Костомаров.

Тя разкри, че той е имал лека кашлица и лека температура, но в живота на професионалния атлет, това са били състояния, при които се тренира и не се ходи на лекар.

По думите й, всичко е било като лек сезонен грип, докато нещата вече не са придобили плашещ вид, наложил хоспитализирането на Костомаров.