Норвежецът Даниел-Андре Танде е поставен в изкуствена кома след ужасяващото падане от шанцата за ски скокове в четвъртък, по време на старта от Световната купа в Планица, Словения.

27-годишният ас изпусна контрол при полета си, приземи се върху гърба и главата, а скоростта, която е достигнал при летежа, е близо 100 км/ч. Цели 30 минути му бе оказвана първа помощ на място, преди да бъде транспортиран с медицински хеликоптер в болницата в Любляна.

Световната ски федерация днес даде малко информация за състоянието на Танде, след като видеото и снимките от падането направо смразиха феновете.

Embed from Getty Images

Даниел е изкуствена кома, като има фрактура на ключицата, разкъсване на далак и бял дроб, както и няколко тежки травми по тялото и крайниците.

Според бюлетина на ски федерацията, нараняванията му не са заплаха за живота, но той ще остане в състоянието на кома поне до тази вечер - 24 часа след инцидента, за да бъде сигурно, че при събуждането няма да настъпят усложнения.

"Даниел трябва да остане в състояние на кома докато не минат пълните изследвания на главата и мозъка му - обясни Клас Бреде Браатен, тийм-мениджър на норвежкия отбор. - Лекарите трябва да са сигурни, че няма допълнително напрежение и натоварване върху мозъка, но поне е ясно, че той не е засегнат от пряк удар."

Според медиите в Словения, ще се наложат няколко операции, но сред лекарите в Любляна има оптимизъм, че пряка опасност за живота на норвежеца няма.

Танде е веднъж световен шампион индивидуално и четири пъти отборно, както и носител на олимпийско отборно злато с Норвегия в ски скоковете, а за Световната купа има 7 победи и 24 подиума в личните надпревари.