Микаела Шифрин обяви, че на 7 март приключва нейното отсъствие от стартовете в Световната купа по ски в алпийските дисциплини.

Хегемонът в този спорт чу потресаваща новина на 2 февруари, когато нейният баща Джеф загина в нелеп инцидент.

Той падна от покрива на семейната къща в Колорадо, където извършвал ремонт. Заедно с майката Елийн, Микаела е у дома в Щатите от тогава и не се състезава.

Нейното отсъствие се оказа добър момент за преследвачите в Световната купа, които получиха шанс и надежда да стигнат до първото място в генералното класиране.

Въпреки пропуснатите стартове, Шифрин все още води битката за Големия кристален глобус с 1225 точки, но вече с крехък аванс пред Федерика Бриньоне (Италия) с 1112 и Петра Влхова (Словакия, 1071). Голямата шампионка е носителка на Световната купа в  за последните три сезона. Добавени към петте златни медала от Световни първенства и двата от Олимпиади, трофеите превръщат американката в най-титулуваната състезателка в ските за последното десетилетие.

В отделното класиране в спускането Микаела е втора, изпреварена от Корине Зутер (317 срещу 256 т.), в Супер Г американката е четвърта, а в слалома бе задмината от Влхова (460 срещу 440 т.).

До края на сезона остават 5 уикенда, като Шифрин се очаква да пропусне тези в Кранс Монтана (Швейцария) и Ла Тюиле (Италия), преди да се завърне в германския курорт Офтершванг.

В знак на уважение към скръбта на шампионката, американското списание Sports Illustrated отложи с месец публикуването на корицата с нейния лик. Тя трябваше да се появи на 5 февруари, като фотосесията и интервюто са направени часове, преди ужасната новина да долети от САЩ.

Микаела с родители се Елийн и Джеф

Снимка: Getty Images/Guliver Photos