Пабло Матера отново ще бъде част от националния тим по ръгби на Аржентина, като дори ще има шанс отново да сложи капитанската лента.

Около името на 27-годишния ръгбист се разрази сериозен расистки скандал, който коства мястото му в отбора.

Заради скандални постове в Туитър спрямо хората с различен цвят на кожата, той бе изхвърлен от отбора, а името му бе подложено на огромни критики от местните медии.

Цитати като "Прекрасен ден да се качиш в колата си и да газиш черни", както и "Южна Африка! Най-накрая напускам тази пълна с черни страна", бяха причина за проблемите на Матера.

Те обаче бяха писани от него преди 9 години, когато ръгбистът е бил 18-годишен младеж. В официалното си извинение, той оправда действията си с младежка глупост, като поиска разбиране от феновете.

В крайна сметка след натиск от страна на неговите съотборници и треньор, Пабло Матера бе възстановен като капитан на Аржентина.

"Мога само да кажа, че освен невероятен играч, той е и страхотен човек. Пабло не е онова момче, което е бил на 17 или 18. Нима и ние не сме правили грешки на тази възраст?

Той е добър баща, пример за своите съотборници, а и за всеки фен на ръгбито в тази страна.

Пабло и семейстовто му страдаха достатъчно през изминалата седмица. Сигурен съм, че е взел поука от грешките си, сигурен съм, че е засрамен, но това не е нещо, заради което трябва да съсипем кариерата му", заяви треньорт на Аржентина - Марио Ледесма.

От федерацията пък пуснаха официално съобщение, в което се казва, че Пабло Матера все пак ще понесе някакво наказание, но ще продължи да бъде част от отбора, докато треньорът му има нужда от него.

Снимка: Getty images