Българските състезатели направиха отлична тренировка преди началото на световната купа по скокове на батут, която ще се проведе събота и неделя във Варна.

Мариян Михалев, Мартин Димитров, Максим Ангелов и Христина Пенева изпробваха уредите в зала "Конгресна". Националите ни изпълниха комбинациите си с много хъс и настроение.

Българите направиха официалната си тренировка заедно със силните отбори на Канада и Китай с олимпийската шампионка Сюеин Чжу и първенците на планетата Ланюй Ян и Цзъсай Ван в състава си.

"Най- важното е, че в отбора има едно голямо спокойствие, има атмосфера. Всички купи от този ранг са изключително силни тъй като са олимпийски квалификации. Чистото изпълнение и трудността, всичко е от голямо значение. Тежко е да се играе пред родна публика. Мариян, Христина, Максим Ангелов и Мартин Димитров се представиха много добре на последните три световни купи. Дават добри резултати и смятам, че сега ще успеят да се представят по най- добрия начин", сподели Станислав Стоянов- помощник треньор на националния отбор.

От около година Стоянов работи и с 22-годишната украинка Катерина Кулешова.

"Тя дойде непосредствено след световното първенство в България. Вече може би година се готви при нас. Много й харесва тук. В момента тя е титуляр в украинския национален отбор. Не беше такава докато не дойде на подготовка в България. Разговаряме с нашето ръководство, те трябва да се свържат с украинската федерация и от там нататък действаме тя да може да се състезава за България, защото това е нейното желание"

В надпреварата, която носи точки за олимпийската ранглиста ще участват 144 състезатели от 33 държави.

Утре в квалификациите първи от българите на батута ще се качи Мартин Димитров, който попадна в първа група. След него във втора ще видим Мариян Михалев и Христина Пенева, а в пета е Максим Ангелов.

България има и един синхрон при мъжете, където ще скачат Максим Ангелов и Мартин Димитров.

Официалното откриване на състезанието е утре в 17.30 часа в Двореца на културата и спорта във Варна.