Карлос Артур Нузман, президент на Бразилския олимпийски комитет в продължение на повече от две десетилетия, беше осъден на 30 години и 11 месеца затвор по обвинения за купуване на гласове в полза на кандидатурата на Рио де Жанейро за домакинство на Олимпийските игри през 2016 година.

Нузман, който бе и президент на организационния комитет, беше признат за виновен за корупция, ръководене на криминална група, пране на пари и укриване на данъци. 79-годишният мъж няма да влезе в затвора до приключване на обжалването на всички обвинения.

Делото срещу Нузман е най-голямото в серия от обвинения срещу широк кръг от хора, свързани с корупция около кандидатурата на Рио де Жанейро. Присъди със затвор вече получиха още бившият губернаторът на региона Серхио Кабрал, както и бизнесмените Артур Соареш и Леонардо Гринер.

Според разследването, четиримата са подкупили бившия президент на Международната федерация по лека атлетика Ламин Диак и неговия син Папа Диак.

Кабрал, който е в затвора от 2016 година насам, призна, че е платил 2 милиона долара за шест гласа за провеждане на Олимпийските игри именно в Рио де Жанейро. Той твърди, че парите са дошли от задължения на Соареш към самия него.

Други 500 хиляди евро са били платени на сина на Диак за още три гласа на членове на МОК.