Още един класически американски спортен отбор е в процес на преразглеждане и евентуална смяна на името си в разгара на протестите и действията против всякакви форми на расизъм зад Океана.

Те придобиват вече озадачаващи измерения, след като в петък легендарния футболен Вашингтон Редскинс бе принуден да помисли за смяна на името си, а днес това се случва с бейзболния Кливлънд Индиънс. Едните са "червенокожи", другите - направо индианци.

Но досега никой не е имал проблем поне с името на отбора от Кливлънд, който е със 126-годишна история в бейзбола. А и още нещо - той прие това име сравнително наскоро, едва през 1994-а, въпреки че феновете си го наричаха "индианците" и десетилетия по-рано.

Преди година Мейджър лигата в този спорт принуди Кливлънд да смени логото си, след като него бе изрисуван вожда Вахуу, индиански лидер с типичните одежди и украса по главата. "Неуместна", бе наречена тогава емблемата на отбора.

"Готови сме да преразгледаме името и да направим позитивен ход", написаха от клуба в официално съобщение на сайта на Индиънс.