Пореден скандал тресе американската гимнастика, в която от няколко години се говори не толкова за грандиозните успехи на чудото Симон Байлс, а за сексуални посегателства, насилие и тормоз.

Поредната новина по темата идва от Калифорния, където са внесени обвиненията за съдебно дело срещу треньора Дон Питърс, водил тима на Щатите на Олимпиадата през 1984-а. Той печели рекордните осем медала от игрите на своя земя, а Питърс е легенда в спорта.

Съдът в Ориндж Каунти обаче започва съдебни действия срещу него, след като възпитаничката му Доу Ямаширо е предявила искове за сексуално посегателство и психически тормоз, довели до необратими за нейния живот последствия.

Питърс в последното десетилетие е низвергнат така или иначе, той бе отстранен доживот от спорта през 2011-а, когато няколко гимнастички го обвиниха в оказване на натиск и сексуален тормоз. Но се очакваше, че тази санкция ще е краят на историята около него.

Ямаширо обаче го обвинява, че серийно я е изнасилвал като тийнейджърка през 80-те, когато тя е работила индивидуално с него в клуб в Калифорния.

Сред обвиненията има още заплаха с физическа разправа, изнудване, измама, психически тормоз, сексистко поведение и неглижиране на задълженията като треньор и настойник. Очаква се, ако бъде признат за виновен, легендарният гимнастически наставник да бъде осъден на поне 70 години затвор. Той е на 72 години днес и живее далеч от новините и общественото внимание, след като преди 10 години напусна спорта. Лишен е от правото да получава олимпийската си пенсия, заслужена с успехите от 1984-а.

Обвинителката на треньора описва как е била изнасилена за първи път на 17 години, но и преди това е била притискана и тормозена от Питърс. Тя прекрати рано кариерата си след серия травми и не успя да достигне върховете в този спорт, въпреки че бе считана за огромен талант.

Скандалът около треньора в Калифорния преди десетилетие бе първият в серията такива, достигнали кулминация с присъдата на доктор Лари Насар през 2016-а. Преди седмици пък друга популярна фигура в американската гимнастика - треньорът Джон Гедърт (от игрите в Лондон 2012), се самоуби дни преди началото на съдебното дело срещу него. Той се застреля недалеч от дома си в своя автомобил.

Срещу Гедърт имаше 24 обвинения, включително някои, които съвпадат с тези, които сега ще бъдат отправени на Питърс.  

Embed from Getty Images