Световният шампион Илайджа Манангой е наказан за 2 години и пропуска Олимпиадата в Токио, съобщи Международната федерация по лека атлетика.

Кениецът, който взе злато от Лондон 2017 на 1500 м, а има и сребро две години по-рано в Пекин пак на Световно първенство, не участва преди година в Доха и не е актуалният крал в дисциплината. Но със сигурност е един от фаворитите за титла на игрите в Япония.

Само че едва ли ще го видим там, след като е наказан за пропуснати три допинг теста, за които е бил предупреден.

Той е дисквалифициран за 24 месеца със стара дата, но наказанието реално стартира от декември 2019 г. Така Манангой няма как да бъде на линия за игрите в Токио, които ще са през септември догодина.

Случаят е втори с голям шампион, който реално няма да се състезава на най-големия форум не заради доказано прегрешение с допинг, а заради пропуснати проби.

Преди две седмици същата санкция удари и по Крисчън Коулмън, актуалният най-бърз атлет на планетата, шампион на света на 100 метра.

Американецът се оправда, че когато допинг властите са дошли в дома му за теста, той е бил в мола на коледно пазаруване.

Засега реакция от кенийския шампион още няма, но е сигурно, че и той ще опита да обжалва решението пред Спортния арбитражен съд в Лозана.