На 75 години почина една от митичните фигури в кеча - Роки Джонсън.

Той е сред хората, дали огромна популярност на асоциацията WWЕ и шоу-битките в ринга през 70-те и 80-те, докато кечът се превръща в масова забава не само за американците.

Боецът е баща на Дуейн Джонсън, един от най-популярните актьори в нашето време. Неговият прякор е Скалата, докато баща му дълги години е наричан Душата, след като се превръща в лидер на битката срещу расизма в Торонто, където расте.

Прави спаринги с мегазвезди на бокса като Мохамед Али и Джордж Форман в младежките си години, но заради огромната си сила и мускулатурата на борец, намира мястото си в кеча.

Снимка: AP/БТА

"Расизъм в нашия спорт винаги е имало - каза в едно от последните си интервюта Роки Джонсън. - Сега е далеч по-прикрит и сякаш всички се страхуват от това. Преди нещата бяха ясни и открити."

Той е първият треньор на Дуейн Скалата, като му дава най-важното - дисциплина и отношение към спорта. Понякога е твърде строг със сина си, за което се разкайваше публично в свои изявления. Но и доволен, защото той го надмина в кариерата си, не само на професионалния ринг, а и с невероятен успех в киното.

"Загубихме една от най-влиятелните фигури в историята на този бизнес - пише в официалното съобщение на WWE след смъртта на Роки. - Той положи основите."

Преди 12 години той бе приет в Залата на славата на кеча, а церемонията бе ръководена от сина му Дуейн.

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА

Снимка: AP/БТА