Отлична Стойка Кръстева стигна полуфинал в категория до 51 кг в бокса на олимпийския ринг в Токио и гарантира втори медал за България от летните игри.

Не е ясно какъв ще е той, но българката вече няма как да остане без отличие, защото в бокса дори и при загубен полуфинал си с бронз.

След първата седмица на игрите сме само с един медал - среброто на Антоанета Костадинова в спортната стрелба.

Стойка обаче може да мечтае, след като победи безапелационно китайката Юан Чан (Китай), която бе номер 2 в схемата на категорията и бе приемана за фаворит в мача. Българката спечели с 4-1 съдийски гласа, като бе по-добра и в трите рунда.

Тя не позволи никакви колебания и вдигна победно ръце, а после попадна в прегръдките на хората от щаба ни.

Чан е актуална шампионка на Азия, а следващата съперничка на Кръстева ще е отново от този континент - представителката на домакините Цукими Намики (Япония), разбила с 5-0 гласа Лорена Валенсия (Колумбия).

Другата двойка по пътя към финала е между Ютамас Житпонг (Тайланд) и Бусе Нас Чакъроглу от Турция.

"Имахме по-добра стратегия, оказа се печеливша - каза двукратната европейска шампионка Кръстева пред БНТ веднага след успеха. - Това бе ключово за победата. Тренирахме здраво, за да покажем най-доброто тук.

Какъв ще е медалът - ще видим, но аз влизам смело във всеки мач. Ще изградим стратегия и за следващата съперничка.

Най-важното са трудът и екипната работа. Това е тактиката, която ми е изградил треньорът. Аз съм длъжна стриктно да я изпълнявам. 

Повечето съперници в категорията са познати. Много е трудно да се изгради стратегия, да се коригират нашите слаби страни и да се изолират техните силни, защото няма къде да се следят мачовете."

"