Една от звездите на българската атлетика Тихомир Иванов изрази съжаление от факта, че се наложи отлагане на Световното първенство в зала. Седемкратният шампион на страната във високия скок започва годината с големи надежди, които ще стигнат кулминацията си в Токио на олимпийските игри през лятото.

Надпреварата трябваше да е в Китай, в град Нанжин, през март, но Международната централа IAAF реши да го отмени заради опасността на корона вируса в страната.

Първенството ще е през 2021 г., без да е уточнено като месец и дати.

"Като цяло бяхме планирали подготовката за Световното, всичко вървеше там да съм в топформа, но за съжаление се получи това с коронавируса, което наистина е много неприятно - коментира Тихомир след държавното първенство в зала "Асикс Арена" в неделя. - От една страна се радвам, че няма да има световно, но от друга подготовката малко ми се променя - чувствата ми са смесени. Определено разчитах на това първенство, за да трупам точки за ранглистата за Олимпиадата в Токио."

Той продължи по темата:

"Нямам представа защото изместват първенството чак с една година. Има Диамантена лига през април, можеха да го направят няколко седмици преди това. Може би не знаят колко време ще им отнеме да се справят с вируса."

Иванов спечели седмата си национална титла при мъжете с постижение от 2.25 метра. Той опита и личен рекорд на 2.29 метра, но не успя и при трите си излизания в сектора.

"На тренировка скачах 2.15 метра. Не бях скачал 2.20 - каза атлетът ни. - Скачам без трамплин от три седмици. Доволен съм, но ми се искаше да се получи и на 2.29 м, което щеше да ми е лично в зала. Щеше да ми е по-приятно - сега просто съм скочил 2.25 метра."