Подготовката за Олимпиадата в Токио продължава по план и отмяна на събитието не е на дневен ред. Около това се обединиха от Международния олимпийски комитет, организаторите на местно ниво, както и японското правителство. Токио 2020 вече се отложи с година заради пандемията и по план трябва да се проведе от края на юли до началото на август тази година, но в последните дни в медийното пространство се появиха редица твърдения, че Игрите са заплашени от провал.

 “Всички наши партньори, в това число правителството, местните власти в Токио, организационния комитет, МОК и Международния параолимпийски комитет, са обединени и отдадени на една цел - провеждането на Олимпиадата това лято”, гласи официално изявление на организационния комитет от японска страна, в което се изтъква, че всичко се случва по план и с подкрепата на японския премиер - Йошихиде Суга.

“Надяваме се, че ежедневието ни ще се нормализира съвсем скоро, а в това верме ние продължаваме с усилията си да се подготвим за безопасни и сигурни Игри”, се казва още в позицията.

Междувременно Япония опроверга твърденията, че страната се надява да домакинства на Олимпиада и през 2032 година.  

“Към настоящия момент нямаме никаква причина да смятаме, че Олимпиадата в Токио няма да започне на 23 юли на Олимпийския стадион в Токио”, лаконичен бе президентът на МОК Томас Бах, който добави в изказване за японската агенция “Киодо”, че “няма План Б”.

Общественото мнение в страната обаче е срещу провеждането на Олимпийските игри - над 80% от гласувалите в няколко различни анкети не искат Токио 2020 да се проведе. Бах обаче е убеден, че в момента организаторите са в по-добра позиция, отколкото през миналата година.

“Говорим за невероятен прогрес в науката, медицината, ваксините и тестването за вируса. През март миналата година никой не знаеше как да действа, а сега имаме много повече информация”, добавя шефът на МОК.