Спортният арбитражен съд в Лозана (КАС) присъди в полза на Международната федерация по биатлон (IBU) в делото срещу руснака Евгений Устюгов. Така състезателят губи всички свои постижения от януари 2010-а до февруари 2014 г., като се смята, че за въпросния период е употребявал забранени стимуланти.

Според обвинението и решението на на Световната антидопингова агенция (WADA) от февруари тази година, подкрепено от IBU, Устюгов е бил със завишени нива на хемоглобин, далеч над нормите.

КАС е инстанцията, която можеше да отмени това заключение и до нейното произнасяне шампионът реално не губеше титлите си.

Руснакът пледира невинен, като приложи доказателства, че това е естествен процес в организма му и няма никакво нарушение. Той е представил свои проби и от 2017-а, и от 2019-а, когато вече не е се състезавал професионално, за да се види, че нивата на хемоглобин са подобни на тези, за които е санкциониран.

Биатлонистът се отказа през 2014-а след зимната Олимпиада в Сочи, на които спечели злато като част от руската щафета на 4х7.5 километра. Той губи не само този медал, но и двата, спечелени четири години по-рано на игрите във Ванкувър. Там Устюгов взе злато в масовия старт и бронз в щафетата с отбора на Русия.

Веднага след днешното решение на КАС, адвокатите на двукратния олимпийски шампион обявиха, че ще обжалват.

Те имат 21 дни да го направят.

Ако не успеят с апела, звездата от Франция Мартен Фуркад става олимпийски шампион в масовия старт от Ванкувър, втори отива Павол Хурайт (Словакия), а трети - Кристоф Шуман (Австрия).

Шведската щафета взима бронз от същите игри за 2010-а, а златото от Сочи 2014 е за германците.

Великият Оле Ейнар Борндален прибавя 14-и медал в кариерата си на олимпиец, тъй като той и норвежката щафета останаха четвърти в Сочи, а сега ще получат бронз.