Резултатите на руската хърделистка Наталия Антюх от периода юли 2012 - юни 2013 година са анулирани заради нарушаване на антидопинговите правила, съобщи Звеното за почтеност в леката атлетика.

Това означава, че рускинята губи олимпийската си титла на 400 метра с препятствия от Игрите в Лондон през 2012 година. Новата златна медалистка е американката Лашинда Димъс, предава БТА.

41-годишната Антюх в момента изтърпява наказание до 2025 година за употреба на допинг. По-рано тя бе наказана за четири години, а всички нейни резултати след юни 2013 година бяха анулирани.

По онова време Димъс беше третата най-бърза жена в дисциплината и рекордьорка на Щатите с резултат от 52,47 секунди. Тя участва на Олимпиадата през 2004-а и пропусна тази през 2008-а, тъй като бе родила близнаци година по-рано. Освен олимпийската си титла, тя има един златен, два сребърни и един бронзов медал от световни първенства.

От Олимпиадата в Лондон Русия спечели общо седем титли в леката атлетика, но към този момент остава само с една - тази на Анна Чичерова във високия скок.

"След обвиненията на Звеното за почтеност в леката атлетика, базирани на данни от Лабораторната информационна система (LIMS), руската лекоатлетка Наталия Антюх е наказана заради използването на забранени субстанции. Нейните резултати от 15 юли 2012 до 29 юни 2013 година са анулирани", се казва в изявлението на Звеното за почтеност в леката атлетика.