България загуби правото да е домакин на Европейското първенство по вдигане на тежести догодина. Причината е блокираното с юридически похвати вписване на новата управа на Българската федерация.

Първенството трябваше да се състои в София от 9 до 19 април, но според последните информации шефовете на европейските щанги ще го дадат на Гърция.

Сагата в щангите у нас е добре известна - процедурни спънки все още бавят вписването в съда на новоизбраната през май тази година управа на Българската федерация. Така всяко решение трябва да се взима с подписите и одобрението на отстранения на изборите от Общото събрание предишен президент Неделчо Колев.

Това затруднява много работата на структурата.

"Не само че не срещаме никакво съдействие от него, но той откровено в момента затруднява дейността на щангите в България, дори беше на път да провали участието ни на световното първенство. Кореспонденция, документация, мейлите за международните контакти - всичко напоследък се случва с огромни трудности, въпреки неговите действия и бездействия", заяви наскоро старши-треньорът Иван Иванов.

Неговите думи бяха подкрепени от световния шампион за мъже Карлос Насар и останалите призьори при завръщането им от шампионата на планетата в Ташкент.

Според шефовете на новоизбраната и все още невписана в съда управа на БФВТ, Неделчо Колев е пътувал миналата седмица за Ташкент, за да може лично да убеди шефовете на световните щанги, че София няма да организира европейското първенство.

Кой прав, кой крив... Но е факт, че вътрешните борби във федерацията не се отразяват никак добре на спорт, който е традиционен за страната ни.