Нищо не успя да раздели лидерите в Джиро д'Италия и в 19-ия му етап, два дни преди големия финал.

Ричард Карапас от Еквадор запази "розовата фланелка", но промяна в разликите за генералното класиране нямаше, защото той завърши заедно с Джай Хиндли (Австралия), който изостава на 3 секунди, както и с третия Микел Ланда, който изостава на 65 секунди в класирането.

Именно един измежду тези тримата ще се поздрави с крайния успех в неделя, а днешното им равностойно каране предвещава епичен последен планински етап утре.

Тримата запазиха сили, макар накрая да опитаха няколко половинчати атаки, те очевидно не искаха да рискуват докрай.

Феновете на колоезденето очакват това да се случи утре, а ако и тогава нищо не ги раздели, то победата в Джирото ще се решава в последния етап, който е надбягване с часовника, а не масов старт.

Цялата тази битка с леките атаки между тримата фаворити се разигра на над пет минути зад оснвоната група, далеч зад лидерите, които се откъснаха доста рано днес.

След тежкия 177-километров етап между Марано Лагунаре и Сантурио ди Кастелмонте, който премина и през Словения, победител се оказа нидерландецът Кун Боуман от отбора на "Йъмбо-Висма".

Той се пребори за втора етапна победа в Джирото след комичен спринт в последните 300 метра.

Комичен, защото петима състезалите се дебнеха в продължение на 2 километра, а когато бе даден старт на финалния спринт, двама от тези състезатели изпуснаха доста острия последен завой.

За Боуман триумфът е двоен, защото по-рано днес, при предпоследната височина, той си гарантира "синята фланелка" и крайната победа като катерач №1 в Джирото.

Той просто трябва да финишира последните два етапа, а каквото и да става на изкачванията, нито един състезател няма да успее да събере достатъчно точки, за да го задмине.