Отлагането с година на игрите Токио 2020 ще струва близо 5.8 милиарда долара на Япония, Олимпийското движение, спортистите и феновете.

На толкова изчислиха общия икономически удар от отменянето на събитието за догодина експерти в азиатската страна.

Официално, вече има и дата, на която Олимпиадата да започне - 23 юли 2021-ва, вместо 23 юли 2020-а. Игрите ще продължат до 9 август 2021 година. МОК вече обяви в официалната си позиция, че парите не са най-важното в случая, а здравето на хората. Но е ясно, че говорим за големи поражение във финансово отношение.

Дотук общата сметка на организаторите вече не излиза, като разходите по игрите стигнаха 12.3 милиарда долара. Поне с три милиарда над очакваното. А приходите, които трябваше да влязат в икономиката между месеците май и септември, когато се очакваше ефектът от Олимпиадата, пропадат.

Анулирани бяха резервациите на хотели и места за нощувки, като очакваните над 3 милиона туристи, естествено, няма да пътуват до Япония. Оборотът на страната, пряко свързан с един 90-дневен период преди, по време и след игрите, се оценява на над 2 милиарда долара.

Спонсорите отмениха сделките, като не е ясно при какви условия ще бъдат сключени те за догодина - това пък е удар по МОК, не само по домакина. За Токио 2020 те трябвше да донесат около 4.4 милиарда долара, но не е ясно дали тази кота ще бъде достигната при новите условия след пандемията.

Остават непокътнати само приходите от дългосрочните партньорства като тези с Panasonic, Toyota и Bridgestone - спонсори на няколко поредни Олимпиади. Договорите с тях са твърди и парите са гарантирани, включително за игрите в Токио.

Всички губят от това, че предолимпийските квалификационни състезания и подготовките на над 11 хиляди спортисти пропаднаха.

И оттам се засилва стойността на икономическия удар, който нанася отлагането на Олимпиадата върху всички страни, замесени в организацията и подготовката на събитието.