Една от най-влиятелните личности в спорта художествена гимнастика - президентът на руската федерация и треньор на националния отбор Ирина Винер, е отстранена за 2 години от спорта.

Това съобщи Международната федерация, като се позова на решение на Комисията по гимнастическа етика.

Дисциплинарният панел реши, че Винер е нарушила правилата на световната федерация, като е наложила оттеглянето на номинацията на Наталия Кузмина за техническия комитет на международната федерация.

Тя бе спряна след критики точно от Винер, след като бе част от съдийската комисия на Олимпиадата в Токио 2020.

Там рускините останаха втори след българския отбор при ансамблите, а Дина Аверина загуби индивидуалната титла в многобоя за сметка на Линой Ашрам (Израел).

"Винер няма право да участва или да бъде акредитирана в каквато и да е роля в международно състезание - като треньор, ръководител на делегация или друга позиция.

Санкцията важи за което и да е събитие на Федерацията по гимнастика за период от две години, които ще влязат в сила един ден след вдигането на мерките на федерацията, свързани със ситуацията в Украйна.

Или при условие, че тези мерки бъдат отменени в рамките на пет години от датата на това решение", гласи официалното съобщение за наказанието.