Петър Стойчев се готви за първото състезание по плуване в ледените води на Антарктида. Историческото състезание е между 16 плувци от 9 държави, които направиха последната си тренировка в Магелановия проток, където температурата на водата е била около 7 градуса по Целзий.

Малко преди това цялата група от състезатели са посетили музея на Фернандо Магелан в Пунта Аренас (Чили), където след възстановка в реални размери е изложен корабът на Магелан "Виктория", с който великият мореплавател е направил първата в света обиколка на земното кълбо през 1522 година.

"Всичко е наред и сме готови да тръгваме към Антарктида - каза от мястото на събитието Стойчев. - Ще слезем на почти 2000 километра към Южния полюс и вече се запознахме с приблизителното място на състезанието по сателитните карти. Водата там ще бъде кристално чиста, но водата ще е с температура около минус 0.3-0.4 градуса.

Живи и здрави на 21 или 22 ноември трябва да стартираме. Ще се плува 1 километър. Здрав съм и много мотивиран да спечеля историческия първи старт на Антарктида. Поздрави на България...".

През последните дни на чилийска земя българинът тренираше и в басейн със студена вода, за да се аклиматизира максимално към условията на Антарктида. Заради липсата на интернет връзка на кораба, новините около експедицията на състезателите ще бъде давана от пристанищните власти на Пунта Аренас. Те ще бъдат единствените, които чрез сателит ще осъществяват комуникация с екипажа на кораба.