Легендата в плувния маратон Петър Стойчев заминава в сряда за Мурманск, Русия, където предстои третото световно първенство по ледено плуване.

Българинът, който държи и световния рекорд в "кралската" дисциплина от 1000 метра (12.15 минути), ще атакува отново златния медал в конкуренцията на над 350 състезатели от цял свят. Стойчев ще плува и в дисциплината 500 метра, а заедно със своя треньор Красимир Туманов тренират двуразово в последните два месеца на басейн "Спартак" в София.

"Подготовката върви нормално - каза Стойчев, цитиран от БТА. - Тренираме при отлични условия на басейн "Спартак", но знаете, че температурата на водата ще бъде коренно различна на самото състезание. Очаква се да бъде около 2 градуса над нулата и да вали сняг. Вятърът също е проблем, но ще се свикне.

Имам опит и самочувствие да се предстява успешно и дано всичко да е наред. Ще се плува в замръзнало езеро, което ще бъде разрязано с формата на басейн непосредствено преди състезанието, което ще бъде в петък и събота.

Винаги съм казвал, че като плувам за родината, забравям за студа и неприятния лед във водата. Сега отново ще бъде така. Пожелавам си отново всички да станат на крака и да звучи българският химн в далечен Мурманск".