След проблемите с пътуването си до Аржентина, плувец №1 на България Петър Стойчев най-после стигна желаната дестинация.

Изпитанията му в Антактида бяха продължени с тежки метеорологични условия по пътя към Южна Америка. Корабът се озова в буря, но за щастие всичко е наред.

Световният шампион от Антарктида говори за невероятното си постижение и премеждията около състезанието.

Българинът финишира с близо минута преднина сред конкуренцията на 15 плувци от девет държави. Състезанието се проведе в близост до остров Трините в залива Микелсон Харбър.

Очаква се другата седмица носителят на рекордните 11 световни купи в плувния маратон да пристигне у нас.

"Вече сме в Аржентина, приключи 12-дневното ни пътуване до седмия континент. Най-вече съм радостен, че успях да спечеля първото организирано състезание по плуване в ледените води на Антарктида и да постигна мечтата, която преследвах - да съм първият победител на студения континент", отбеляза Стойчев.

Tой разкри и кои са били най-големите предизвикателства, с които се сблъсква на Антарктида. "Студената вода от минус 1.2 градуса, силният вятър, температура на въздуха от минус 3 градуса, но се концентрирах и намерих сили. Именно затова си позволих да финиширам бътерфлай", добави той.

Благодари на всички, които го подкрепяха по време на това приключение, като изтъкна, че това му е носило допълнителна увереност и сили. През следващите дни Стойчев ще има няколко срещи със Световната федерация по ледено плуване, на които ще се уточни календарът за следващата година. Очаква се другата седмица носителят на рекордните 11 световни купи в плувния маратон да пристигне у нас.