Петкратната Олимпийска шампионка и суперзвезда в плуването Мелиса "Миси" Франклин обяви оттеглянето си от спорта едва на 23 години.

Новината идва като огромен шок за спорта особено в САЩ, като в американското плуване тя бе считана за потенциален конкурент на Майкъл Фелпс в преследването на брой златни медали от Олимпийски игри.

Миси написа писмо, разпространено от ESPN, в което обяснява мотивите си.

"Започнах да разбирам по-ясно някои неща в живота си - се казва в писмото. - Разказвала съм неведнъж през какво минах, за да участвам на Олимпиадата Рио 2016. Дни на депресия, страхотни болки и безсъние, за да успея да се състезавам. Тези осем дни са вероятно най-голямото ми постижение.

Отне ми дълго време да кажа: Отказвам се. Но, ето - казах го. Готова съм да живея живот, в който няма да ме боли всеки ден, да стана съпруга и майка, да бъда добър човек.".

Миси Франклин спечели четири златни медала в Лондон 2012 на 100 и 200 м гръб, 4х200 свободен стил и щафетата 4х100 м. В Рио четири години по-късно добави още едно злато. Има и бронз от игрите в Лондон, с което медалите от Олимпиади са 6.

Прибавяме 11 Световни титли, а е едва на 23 години...

Няколко операции на рамото и гърба след Рио 2016 опитаха да премахнат постоянните болки, но завръщанията на Франклин в басейна завършваха по един и същ начин - с нови болки, нови травми и депресия.