Една митична фигура на световното гребане и Олимпийските игри - сър Стив Редгрейв, даде висока оценка на организацията на Световната купа в Пловдив и на условията, които градът предоставя. Британецът е носител на 5 поредни златни олимпийски медала (от 1984 до 2000 г.) и е деветкратен световен шампион.

През 2001 г. е удостоен с рицарско звание от кралица Елизабет II. Избран е сред стоте най-велики британци в изследване на BBC, а през 2012-а той бе човекът, който внесе факела с огъня в стадиона в Лондон за старта на Игрите през 2012 г.

От 2018 г. Редгрейв е технически директор на китайския национален отбор по гребане, който завърши на първо място в отборното класиране на Световната купа у нас. Китайците проведоха дълъг лагер на пловдивския гребен канал преди състезанието. Разширеният им отбор, който пристигна в България, беше от близо 100 души.

"Пловдивският канал е много добър. Бях тук за пръв път на Световното първенство миналата година, което беше организирано на много високо ниво - каза Редгрейв. - Сега също всичко беше фантастично. Харесвам този град, харесвам хората, отношението. А условията за гребане са прекрасни. Получихме прекрасно отношение и отлични условия за подготовка. Благодаря, Пловдив! Определено ме спечелихте като приятел на града.

Разбира се, имам български приятели и от преди - като Светла Оцетова, която е технически директор на Международната федерация и прави много за световното гребане. Но ето, че станах приятел и с нейната дъщеря Роси, която също работи неуморно за организацията на големите първенства в България и е сред вече споменатите гостоприемни професионалисти, които правят атмосферата за гребците отлична."

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Редгрейв отдели време да говори и за амбициите си с китайския отбор, както и за цялостното развитие на спорта гребане.

"Олимпийските игри в Токио естествено са важна стъпка от цялата ни стратегия. Китай иска да спечели златен олимпийски медал. До момента страната има само една олимпийска титла през 2008 г.

Нашият спорт се намира в съдбоносен период.

Леките категории бяха включени в Олимпийските игри след Барселона 1992, а сега една от тези дисциплини отпада - четворката без рулеви. Винаги сме били притиснати до стената. А не бива да губим позициите си, защото, ако направим и най-малкото отстъпление, това ще подейства зле на нашия спорт. Пред нас в момента има доста предизвикателства и се надявам, че Международната федерация ще успее да се справи с тях и да съхрани имиджа на гребането в олимпийското семейство."

А каква е рецептата на големия шампион за успешна кариера?

"Първо - да си достатъчно млад, когато започваш да се занимаваш със спорт. И второ - да тренираш много, много отдадено! Само това е, но не е толкова просто!".