Магнус Карлсен и Ян Непомнящий завършиха реми и в петата партия от мача им за световната титла в шахмата, но шампионът се измъкна.

Норвежкият №1 в играта бе притиснат в Дубай, но грешка на съперника му (според анализите на суперкомпютрите) го остави в партията и не позволи на руснака да поведе.

Същите тези аналитични суперкомпютри изчислиха, че това е най-прецизният и изчистен от грешки мач за титлата в първите му пет партии, в цялата история на шахмата.

Резултатът е 2.5:2.5, като четвъртък отново е ден за почивка. Очевидно ще бъде голямо надлъгване и игра на нерви, като регламентът е в 14 партии традиционен шах, а след това, ако резултатът е равен, блиц формати ще решат за кого е титлата.

"Определено бях притеснен, че отивам към поражение - призна Карлсен. - Тогава той избра ход, който намали опасността за мен, а от този момент знаех как да защитя паритета в играта."

Непомнящий призна, че е разочарован от грешката си, въпреки че я описа като "изборът, който не донесе успех между два отлични варианта".